Warning: Creating default object from empty value in /home/rsti2191/public_html/wp-content/plugins/cleaner-gallery/cleaner-gallery.php on line 84
...unde gasesti oameni buni si mancare extraordinara | StiuUnLoc.ro - Impresii, sfaturi, locuri.

aboneaza-te la RSS Feed

Monday, April 22, 2019

…unde gasesti oameni buni si mancare extraordinara

Adaugat de StiuUnLoc.ro in 01/11/2012

In amintirea zilelor insorite de vara, ne-am gandit sa va povestim despre o excursie la care am fost invitati in august de Asociatia Village Life in Oltenia, in comuna Barca. Cu aceasta ocazia va propunem sa va ganditi la urmatoarea intrebare: De cand nu v-ati mai retras pentru cateva zile de relaxare si liniste, la tara?

Noi am facut-o si ne-am simtit foarte bine. Am inceput calatoria de la Bucuresti spre destinatie cu o oprire la Cetatea Sarmisegetuza unde, din pacate, ne-am intalnit cu cateva gaste in loc de turisti. Ne-am plimbat pe dealuri, printre ruine, ne-am imaginat cum ar fi aratat in trecut cetatea in momentele ei de glorie si ne-am continuat drumul spre destinatia finala: comuna Barca.

 Odata ajunsi, ne-am intalnit cu localnicii, am povestit putin si apoi am pornit in cautarea lucrurilor si locurilor frumoase din localitate. Au urmat case boieresti deosebite, care si-au pastrat farmecul peste ani, oameni cu povesti captivante, batrani cu amintiri vii si cu suflete tinere, oameni talentati si motivati dar si multe locuri lasate in paragina, case in ruina, spatii dezolante lasate la voia intamplarii.

Din multimea de contraste am extras ce ne-a impresionat, ce ne-a facut sa zambim, ce ne-a dat de gandit si ne-am hotarat sa „distribuim” o parte din aceste trairi prin imagini. Printre locurile vizitate din comuna se numara:

-    Casa Doamnei Nica (o fosta profesoara iubita foarte mult si acum, dupa multi ani, de elevii dansei) – aici ne-am simtit minunat, am admirat sobele vechi de peste 100 ani si mobilierul pastrat foarte bine, am devenit nostalgici privind pozele din tinerete ale doamnei, am mancat un pui delicios si am ascultat fermecati povestirile dansei.

-    Casa lui Marin Paunescu – din pacate nu am reusit sa o vizitam si prin interior si un Conac, in paragina

-    Casa parintilor Profesorului Gurgui – o casa boiereasca veche cu beci si o fantana de peste 100 ani la poarta

Am auzit ca in comuna sunt oameni priceputi asa ca ne-am hotarat sa ii vizitam: i-am cunoscut pe mesterii rudari (care prelucreaza lemnul) si am stat de vorba cu o familie de nationalitate albaneza care obisnuia sa fie cunoscuta in trecut pentru inghetata delicioasa, budinca turceasca si alte bunatati preparate dupa retete pastrate din generatie in generatie.

Am incheiat periplul scurt prin Barca mergand la targul de Duminica dimineata de unde localnicii cumparau, pe langa produsele obsinuite din comert, peste proaspat prins din raul Desnatui, animale de toate felurile (de la purcelusi la capre, pasari si cai), cereale, oua, etc.

Articole pe aceeasi tema...

Daca ti-a placut acest articol, aboneaza-te la newsletter aici!

home | top