Warning: Creating default object from empty value in /home/rsti2191/public_html/wp-content/plugins/cleaner-gallery/cleaner-gallery.php on line 84
…unde se desfasoara Sarbatoarea Lolelor la Agnita, Sibiu | StiuUnLoc.ro - Impresii, sfaturi, locuri.

aboneaza-te la RSS Feed

Saturday, January 19, 2019

…unde se desfasoara Sarbatoarea Lolelor la Agnita, Sibiu

Adaugat de StiuUnLoc.ro in 27/12/2011

Parada Lolelor are loc in fiecare an in Agnita, judetul Sibiu, reprezinta un obicei vechi al localnicilor sasi insa s-a descoperit ca obiceiul lolelor se practica atat in Transilvania cat si in alte zone din Austria, Elvetia si Germania. Sarbatoarea este legata de ritualul mestesugarilor care la inceput de an, obisnuiau sa predea lada cu secretele de breasla de la vechiul la noul staroste (conducator de breasla).

In timpul paradei,  localnicii poarta niste costume speciale prin care reprezinta bresle precum: pantofari, dogari , blanari si croitori. De asemenea lolele poarta masti infricosatoare pentru a alunga spiritele rele si iarna geroasa. Turistii si trecatorii sunt atrasi atat de infatisarea lolelor cat si de zgomotul pe care acestea il produc cu ajutorul bicelor si al talangilor. Ei primesc gogosi deosebite facute dupa o reteta traditionala saseasca.

Traditia spune ca Sarbatoarea Lolelor se desfasoara in ultima duminica din luna februarie dar data in care Primaria din Agnita organizeaza evenimentul variaza de la an la an. Va propunem sa vizualizati cum s-a desfasurat parada anul acesta in februarie: www.fotocetera.ro.

Sursa foto

Articole pe aceeasi tema...

Daca ti-a placut acest articol, aboneaza-te la newsletter aici!

home | top