Warning: Creating default object from empty value in /home/rsti2191/public_html/wp-content/plugins/cleaner-gallery/cleaner-gallery.php on line 84
…unde iti poti petrece un Craciun de basm | StiuUnLoc.ro - Impresii, sfaturi, locuri.

aboneaza-te la RSS Feed

Wednesday, July 17, 2019

…unde iti poti petrece un Craciun de basm

Adaugat de StiuUnLoc.ro in 17/11/2011

Cand am spus ca exista un taram fermecat in care va puteti petrece Craciunul, ne-am referit la Bucovina. Aici traditiile sunt urmate de zeci de ani cu strictete si fiecare localnic stie ce atributii ii revin cand este vorba de Sarbatoarea Nasterii Domnului.

In Bucovina traditiile si obiceiurile de Craciun sunt foarte importante si pentru ca sunt respectate de localnici, devin de interes si pentru turisti. De exemplu, in ajunul Craciunului, sub stresini se pun plante aromate si se pastreaza asa o mare parte din an. Localnicii se pregatesc de cantat colinde incepand cu 15 noiembrie repetand cantecele acasa, in biserica sau la sezatori. Masa de ajun se pregateste de dimineata iar gospodinele coc un colac special numit “Creciun”. Cetele de colindatorii primesc daruri simbolice precum colacei, mere, nuci, dulciuri, etc. In unele sate, pe langa colindatori apar si cetele de mascati (babe si mosnegi) care prin gesturi si joc fac referire la Anul Nou ce urmeaza si la fertilitate.

Daca ati ajuns in Bucovina, nu ratati Muzeul Obiceiurilor Populare, creat in 1958 ca muzeu etnografic al Humorului. Acest muzeu este singurul care reuseste sa transmita prin obiecte si imagini informatii importante despre traditiile si obiceiurile romanesti.

Daca sunteti interesati de petrecerea Craciunului in Bucovina puteti incerca Pensiunea Inima Bucovinei, situate in judetul Suceava, localitatea Frasin. Proprietarii pensiunii promit pomana porcului, dansuri populare, pranz in stana turistica a pensiunii, cina campeneasca (cu berbec la protap si “cozonacii bunicii”).

Bogdana Matei

Sursa foto

Articole pe aceeasi tema...

Daca ti-a placut acest articol, aboneaza-te la newsletter aici!

  1. dana says:

    Subscriu celor spuse in articolul de mai sus. Bucovina este intr-adevar un loc foarte potrivit sa-ti petreci sarbatorile de iarna. Sunt locuri mirifice, oameni foarte primitori si niste obiceiuri cum nu vezi in alte locuri din tara.
    http;//www.cazaretur.ro

home | top