Warning: Creating default object from empty value in /home/rsti2191/public_html/wp-content/plugins/cleaner-gallery/cleaner-gallery.php on line 84
…unde poti participa la Festivalul Secerisului in judetul Alba | StiuUnLoc.ro - Impresii, sfaturi, locuri.

aboneaza-te la RSS Feed

Saturday, January 19, 2019

…unde poti participa la Festivalul Secerisului in judetul Alba

Adaugat de StiuUnLoc.ro in 15/07/2011

Credinta in existenta unui spirit al graului, care in timpul seceratului se ascunde in ultimele spice, a dat nastere obiceiurilor de seceris. Conform gandirii primitive, acest spirit trebuie protejat, deoarece el simbolizeaza sfarsitul unui ciclu vegetal, dar tot el asigura renasterea si recolta viitoare.

Plecand de la aceste  credinte, s-a conturat festivalul care se desfasoara in fiecare an, la sfarsitul lunii iulie in localitatea Ampoita (care va fi decorata corespunzator festivitatii) din judetul Alba si care reuseste de fiecare data sa ii transpuna pe participanti in atmosfera secerisului din timpurile de demult, incarcate cu traditii. Pe durata sarbatorii, inafara de secerisul propriuzis, au loc activitati precum: impletitul cununii de spice (se realizeaza la inceputul secerisului, din spice de grau, din sanziene si alte flori, de catre fetele tinere ajutate de femeile cu experienta), treieratul graului, parada portului popular, purtatul cununii (cununa este purtata de cea mai frumoasa si mai harnica dintre femei, pana la casa gazdei pentru care se face secerisul), etc.

De asemenea, au loc spectacole folclorice cu reprezentatii de cantec si dans traditional dar si concursuri de gatit in care cei mai priceputi bucatari isi masoara abilitatile preparand bucate de casa traditionale din faina de grau (placinte, cozonaci, prajituri, colaci si impletituri). Pentru cei mici se va organiza un concurs  al „sperietorilor” din paie iar spre finalul sarbatorii se va alege „Printesa Festivalului”.

In judetul Alba se mai pot vizita si urmatoarele obiective turistice: Bisercia Catolica Alba Iulia (este cel mai valoros monument al arhitecturii medievale timpurii din Transilvania, imbinand armonios elementele romanice cu cele gotice), Palatul Princiar Alba Iulia (in acest edificiu si-a avut resedinta Mihai Viteazul in vremea primei uniri politice a tarilor romane), Cetatea Bastionara Alba Iulia, etc.

Daca te afli in vizita in judetul Alba si vrei sa te cazezi undeva in apropierea localitatii Ampoita, o varianta ar putea fi pensiunea  Casa cu Dor din Ampoita care se mandreste cu placintele pe lespede si Vinulars de Ampoita.

Bogdana Matei

Sursa foto 1

Sursa foto 2

Articole pe aceeasi tema...

Daca ti-a placut acest articol, aboneaza-te la newsletter aici!

  1. Marius says:

    confirm cele scrise despre placinte! sunt minunate! iar in ceea ce priveste cetatea, merita vizitata. este foarte frumoasa! sunt albaiulian, asa ca stiu exact ce spun :)

home | top