Warning: Creating default object from empty value in /home/rsti2191/public_html/wp-content/plugins/cleaner-gallery/cleaner-gallery.php on line 84
…in Romania, unde Dunarea si Carpatii se intalnesc | StiuUnLoc.ro - Impresii, sfaturi, locuri.

aboneaza-te la RSS Feed

Sunday, February 24, 2019

…in Romania, unde Dunarea si Carpatii se intalnesc

Adaugat de StiuUnLoc.ro in 30/11/2010

Daca va veti uita pe harta ati putea spune ca Dunarea isi face intrarea discret in Romania si abia dupa cativa km castiga teren largindu-si albia. Insa, daca mergeti la fata locului veti fi foarte incantati de spectacolul oferit de fluviu si Carpatii pe care ii traverseaza. Defileul creat are in unele zone chiar 150 m latime, ceea ce face navigatia destul de dificila. Chiar daca este un incovenient, natura recompenseaza umanitatea cu o imagine greu de uitat: muntii se ridica de o parte si de alta aproape vertical, impaduriti in mare parte, dar si calcarosi/stancosi in proportie mai mica, lasand impresia ca parca au crescut din apa.

Pe lungime de 9km se desfasoara Cazanele Mari si Cazanele Mici ale Dunarii. Cu doua secole in urma, pe cand Dunarea circula cu o viteza mult mai mare in zona, inainte de a se fi construit Portile de Fier si inainte ca statul ungar sa scoata stancile din apa pentru a o face navigabila,  fluviul lasa impresia ca parca ar fierbe. Va intrebati cum?! Ei bine, pe albia raului erau numai cataracte, bancuri, valtori. La traversarea acestora, se creau niste curenti care dadeau impresia de fierbere. Astfel zona a capatat denumirea amintita (Cazanele Mari reprezinta zona mai ingusta – 150 m latime si 53 adancime, Cazanele Mici fiind ceva mai generoase).

Facand o plimbare cu barca de cca 3-4 ore, minunata priveliste poate fi admirata din plin. Pe langa splendoarea peisajului despre care am vorbit mai sus, pot fi vizitate pesterile Gura Ponicovei (daca apa e suficient de mare, aici se poate intra cu barca) si Veterani (Cazanele Mari), pot fi vazute Tabula Traiana pe malul sarbesc, statuia lui Decebal si manastirea Mraconia pe cel romanesc (Cazanele Mici). Statuia lui Decebal cu dimensiuni de ~40 m inaltime si ~25 latime a fost construita de fundatia Constantin Dragan. Manastirea a fost reconstruita dupa revolutie imitand-o perfect pe cea originala care la construirea Portilor de Fier a fost inghitita de ape.

Pentru a va putea bucura din plin de acestea trebuie sa ajungeti la Eselnita/Dubova- comune aflate in defileu, la cca 20 km de Orsova unde veti gasi o pensiune care sa va satisfaca gusturile si sa incununeze cu buna dispozitie excusia dvs.

Detalii despre cazare si zona: http://www.cazaneledunarii.com/

Oana Soltuzu

Articole pe aceeasi tema...

Daca ti-a placut acest articol, aboneaza-te la newsletter aici!

  1. iulia says:

    Am trecut si eu pe acolo si mi-a parut rau ca nu am mers cu vaporasul. Asa poti admira mai bine peisajul.

home | top