Warning: Creating default object from empty value in /home/rsti2191/public_html/wp-content/plugins/cleaner-gallery/cleaner-gallery.php on line 84
… in Bucuresti, pe gustul romanticilor sau a pasionatilor de arhitectura | StiuUnLoc.ro - Impresii, sfaturi, locuri.

aboneaza-te la RSS Feed

Saturday, January 19, 2019

… in Bucuresti, pe gustul romanticilor sau a pasionatilor de arhitectura

Adaugat de StiuUnLoc.ro in 12/11/2010

Pentru acest weekend, daca nu aveti ceva planificat deja, venim cu o propunere: o plimbare in Micul Paris.

Romanticii, dar nu numai, vor fi placut impresionati daca vor face o plimbare pe bulevardul Dacia si, dupa intersectia cu strada Polona, se vor indrepta catre intrarea in parcul Ion Voicu. Parcul, cu  o vechime de aproape un secol si jumatate a luat nastere la initiativa librarului Ioanid al carui nume l-a si purtat pana in 2003, cand avea sa fie redenumit Ion Voicu, in memoria celebrului violinist. Proprietarul terenului, librarul Ioanid, vazand ca Bucurestioara (fost afluent al Dambovitei) a secat, lasand in urma un spatiu mlastinos, s-a hotarat sa il amenajeze ca parc, plantand multi copaci. Parcul a fost gandit si amenajat dupa tiparul scuarurilor englezesti si al parcurilor frantuzesti.

Cam la un secol de la aparitie, acest parc devine parte din fundalul unei povesti de dragoste traita de tanarul Matei Iliescu in romanul cu acelasi nume al lui Radu Petrescu. De asemenea, numele parcului este si titlul cartii prozatorului Bedros Horasangian.

Inconjurat de vile cochete, parcul este o adevarata oaza de liniste in mijlocul Bucurestiului agitat si foarte aglomerat. Detaliile de mai sus, istoria parcului, natura in sine (pe care o veti descoperi la fata locului) va vor impresiona alaturi de ansamblul rezidential datand din 1910. Strazile Polona, Aurel Vlaicu, dar mai cu seama Dumbrava Rosie si Bld. Dacia, ce delimiteaza parculetul, au fost populate cu 25 de locuinte luxoase ai caror arhitecti sunt dintre cei mai cunoscuti ai vremii: Petre Antonescu, Ion Berindei, Grigore Cerchez, Ernest Doneaud, Ion Mincu, Paul Smarandescu etc.

Proprietarii initiali si cei intersati sa cumpere in zona erau doctori, avocati, oameni politici, sau membri ai vechilor familii boieresti: Adina Costinescu, sotia liderului liberal Emil Costinescu, Elena Sturdza-Scheianu, Simona Lahovary, familia Olanescu, Matei Bals si Zoe Manu, Vintila Bratianu.

Daca vrei sa te convingi, nu ai de ales: trebuie sa vizitezi parcul si zona invecinata!

Cateva imagini gasiti aici.

Articole pe aceeasi tema...

Daca ti-a placut acest articol, aboneaza-te la newsletter aici!

  1. maria says:

    Asta imi place mie la Bucuresti, ca dincolo de ritmul nebunesc mai sunt si zone care pastreaza un farmec aparte.

home | top