Warning: Creating default object from empty value in /home/rsti2191/public_html/wp-content/plugins/cleaner-gallery/cleaner-gallery.php on line 84
…plin de eleganta in Bucuresti | StiuUnLoc.ro - Impresii, sfaturi, locuri.

aboneaza-te la RSS Feed

Saturday, January 19, 2019

…plin de eleganta in Bucuresti

Adaugat de StiuUnLoc.ro in 12/10/2010

Cand treci pentru prima data pe langa Palatul Cantacuzino, ramai fascinat. Se spune despre acest palat ca este cel mai stralucit si impunator din Bucuresti. Si pe buna dreptate.

Construit intre anii 1901 – 1903 pentru Gheorghe Grigore Cantacuzino (fost primar, prim-ministru, sef al Partidului Conservator), palatul s-a realizat dupa proiectele remarcabilului architect Ion D. Berindey. Ulterior, palatul a fost mostenit de Maruca, care dupa moartea prematura a sotului, Mihail Cantacuzino, s-a recasatorit in 1937 cu George Enescu.

Edificiul - declarat monument de arhitectura – are patru niveluri: un subsol inalt alcatuind soclul constructiei, un parter cu ferestre in arc de cerc si cu balustrade de piatra, un etaj cu ferestre drepte prevazute cu balcoane din fier forjat si o mansarda cu lucarne bogat ornamentate. Fatada sa are ca element dominant intrarea, usor decrosata, precedata de trepte ample, din marmura, strajuita de doi lei din piatra si ocrotita de o marchiza in forma de scoica. Dintre spatiile prevazute in somptuosul interior al cladirii se remarca sala centrala de la parter, cu picturi murale de N.Vermont si G.D. Mirea si coloane de marmura roz.

O frumusete aparte se regaseste si in intimitatea casei din spatele palatului, folosita initial ca dependinta administrativa si devenita ulterior Casa Memoriala „George Enescu”. Aici se pot vedea: un pat mic, vioara, biroul de lucru, geanta semnata cu George Enesco si multe alte obiecte personale ale maestrului si ale sotiei lui, Maruca.

Inainte de a vizita cladirea, pentru a intra in atmosfera si eleganta momentului, reascultati cel putin doua dintre operele lui George Enescu: Rapsodia Romana si Ciocarlia.

Articole pe aceeasi tema...

Daca ti-a placut acest articol, aboneaza-te la newsletter aici!

  1. Tudor says:

    Am fost acolo anul trecut la Noaptea Muzeelor! Trecusem evident de o mie de ori pe langa el dar abia atunci am avut placerea de a fi surpins! E cu adevarat deosebit :)

  2. Gabriela says:

    Citesc cu placere despre vechiul Bucuresti. Din pacate unii nu se preocupa pentru ca aceste edificii sa fie restaurate sau renovate acolo unde este cazul.

home | top